Välineet

Kahvin keittämiseen on oltava oikeat välineet, jotta pavuista saadaan se paras maku irti. Onkin siis kahvittelijasta kiinni, mikä on se oikea tapa valmistaa kahvia omaan makuun sopivaksi. Yleensä moni valitsee helpon ja nopean kahvinkeittimen, mutta on olemassa monia muitakin vaihtoehtoja.

välineet - chemex - Dennis Tang

Kahvin keittämisen välineet

Keittomenetelmä vaikuttaa valmistetun kahvin makuun ratkaisevasti, ja niitä menetelmiä on monia joista valita. Tässä muutamia suosituimpia kahvinvalmistusmenetelmiä:

Kahvinkeitin löytyy lähes joka kodista. Kahvinkeittimen toiminta perustuu kahvin suodatukseen.

Suodatinsuppilo on toinen vaihtoehto suodatukseen: Kuuma vesi kaadetaan suoraan pannulta/kattilasta suppiloon laitettujen kahvinpurujen läpi.

Kahvipannu on klassinen kahvin keittämisen väline. Pannussa purut hautuvat veden seassa keittämisvaiheen ajan.

Pressopannulla (french press) kahvin valmistus tuo samantyyppisen lopputuloksen kuin pannulla keittäminen. Pressopannuun kaadetaan kuuma vesi purujen päälle, annetaan hautua ja lopuksi painetaan purut pannun pohjalle.

Mutteripannu (mokkapannu) on kahvin valmistukseen oiva väline. Mutteripannussa saadaan korkeampi lämpötila vedelle pannun sisään syntyvän paineen takia, jolloin kahvista tulee vahvemman makuista. Tällä menetelmällä valmistetaan normaalisti espresson tyylistä kahvia.

Espressokeittimellä saadaan valmistettua nopeasti kupillinen maistuvaa espressokahvia kun tiiviisti pakattujen purujen läpi pumpataan kuumaa vettä noin 20-30 sekunnin ajan.

Kapselikeittimellä valmistat nopeasti kupillisen kahvia. Keitin valuttaa kuumaa vettä kapselin läpi ja kahviaromit tarttuvat matkalla valutettavaan veteen.

välineet - mokkapannu

Mutteripannuja löytyy useita eri kokoja.

Kahvin jauhamisen välineet

Ennen kahvin keittämistä on kuitenkin saatava paahdetut pavut jauhettua. Helpointa on tietenkin ostaa valmiiksi jauhettuja puruja, mutta paremmin kahvin maun saa irti vastajauhetuista pavuista. Välineet jauhamiseen ovat kehittyneet vuosien varrella ja käsikäyttöisten kahvimyllyjen tilalle on monessa paikassa otettu sähköllä toimivat laitteet.

Käsikäyttöiset kahvimyllyt ovat usein paljon kauniimpia kuin sähköiset virkaveljet, mutta niiden kanssa pitää nähdä hieman enemmän vaivaa valmiiden purujen aikaansaamiseksi. On kuitenkin todettava, että käsikäyttöisellä myllyllä saa usein parempaa jälkeä kuin saman hintaisella sähköisellä laitteella. Käsikäyttöisten myllyjen osat ovat myös vankempaa tekoa, joten käyttöikäkin on todennäköisesti moninkertainen sähkölaitteeseen verrattuna.

Sähkökäyttöiset kahvimyllyt ovat usein huomattavasti käsikäyttöisiä äänekkäämpiä, sillä jauhamisnopeus on niin paljon suurempi ja moottorikin pitää jo itsessään ääntä. Halvat myllyt voivat myös jauhaa osan puruista liian hienoksi, jolloin se vaikuttaa kahvin makuun.