Espressokeitin

Espressokeitin valmistaa kahvia syöttämällä kuumaa vettä paineella tiiviisti pakattujen kahvinpurujen ja suodattimen läpi. Näin syntyy vahvaa ja tiivistynyttä kahvia, eli espressoa. Normaalisti paine vaihtelee 8-18 barin välillä laitteista ja asetuksista riippuen.

Espresso valmistetaan normaalisti suoraan pieneen kuppiin. Perinteisesti kupilliseen menee noin 30ml espressoa ja nesteen päälle kehittyy puristuksen takia vaaleaa vaahtoa. Espresso valmistetaan hienoksi jauhetuista puruista, lähestulkoon kahvijauheesta.

Normaalisti kahvinpurut laitetaan keittimestä irtoavaan suodatinkahvaan ja kahva väännetään koneeseen kiinni. Suodattimessa on kahva sen takia, että se saadaan tiiviisti väännettyä koneeseen kiinni, sillä paineen pitää päästä pois vain kahvinpurujen läpi.

Selaa kahvikone.fi:n kahvikonetarjontaa täältä.

espressokeitin - kupilliset

Espressokeitin – historia

Ensimmäisen espressokeittimen rakensi ja patentoi vuonna 1884 Angelo Moriondo Italiassa. Vuonna 1901 Milanolainen Luigi Bezzera patentoi lukuisia parannuksia laitteeseen. Muutamaa vuotta myöhemmin patentit osti Desiderio Pavoni, joka perusti La Pavoni -nimisen yrityksen valmistamaan laitteita kaupallisiin tarkoituksiin. Vauhti ei ollut huima, sillä laitteita saatiin valmistettua vain yksi päivässä.

Ensimmäiset espressokeittimet olivat höyrytoimisia. Höyrytoimisissa keittimissä vesi pakotetaan purujen läpi höyrystä syntyvän paineen avulla. Näin itse höyry ei ole kosketuksissa puruihin liikaa ja pilaa puruista irtoavaa makua liian suurella lämpötilallaan. Höyrytoimisia koneita on vieläkin markkinoilla, sillä ne ovat varmatoimisia ja suhteellisen halpoja valmistaa.

Kahvatoimiset keittimet kehitettiin vuonna 1945 Italiassa Achille Gaggian toimesta. Kahvakeittimessä kuuma vesi pakotetaan purujen läpi kääntämällä keittimessä olevaa kahvaa, joka painaa vettä puruja vasten. Vesi painetaan purujen läpi joko manuaalisesti tai joissain keittimissä jousen avulla.

espressokeitin - valutus (c) cahadikin

Vuonna 1961 esiteltiin ensimmäinen pumpulla toimiva espressokeitin. Tässä mallissa vesi painetaan purujen läpi pumpun tuottaman paineen avulla. Menetelmä on sama kuin kahvatoimisessa, mutta pumppu hoitaa painamisen käyttäjän puolesta. Helppokäyttöisyytensä takia pumppukäyttöisiä malleja myydään nykyään paljon myös kotikäyttöön.

Ensimmäinen ilmanpaineella toimiva espressokeitin esiteltiin vuonna 2005. Tämä AeroPress -nimeä kantava laite ei itsessään keitä vettä, vaan vesi lisätään putkeen purujen sekaan ja painetaan suodattimen läpi putkeen ilmatiiviisti liitettävällä toisella putkella. AeroPressin toimintaperiaate on samanlainen kuin lääkeruiskun toimintaperiaate, paitsi että nesteestä suodatetaan purut pois painamisen yhteydessä. Kuvan laite Viinitarvikekaupasta 39,90 €

Kuvan keitin mustana tai valkoisena Viinitarvikekaupasta 219 €

Espressokeittimen lisätarvikkeet

Espressokeittimeen on tärkeää saada kahvinpurut sopivan tiiviisti pakattua, tämän takia on hyvä käyttää apuna tampperia, jolla pystyy painelemaan purut tiiviisti. Tampperia käytettäessä on hyvä myös käyttää tamppausalustaa, jotta suodattimesta yli putoavat purut ei lentele pitkin poikin.

Knock Box on kätevä tapa saada tyhjennettyä keittimen suodattimesta märät kahvinpurut pois. Kolauttamalla suodattimesta purut suoraan Knock Boxiin säätyt todennäköisemmin sotkulta.