Kapselikeittimet

Kapselikeittimet ovat yleistyneet 2000-luvun aikana ja niitä löytyy nykyään monista kotitaulouksista. Kapselikeittimen idea on siinä, että sillä saadaan tehtyä kapselin avulla kupillinen kahvia nopeasti. Koska kahvi on valmiiksi mitattu ja pakattu kapseliin, ei käyttäjän tavitse muuta kuin laittaa kapseli koneeseen ja valuttaa sen läpi haluttu määrä vettä.

Koska kapseleihin on pakattu puruja vain kupilliseen kahvia, pysyy kahvi tuoreempana verrattuna esimerkiksi perinteiseen puolen kilon kahvipakettiin, jota avaamisen jälkeen käytetään viikkoja.

Selaa Kahvikone.fi:n kapselikeitintarjontaa täältä.

kapselikeittimet - nespresso - (c) Sergio Boscaino

Nespresson kapselit ovat valmistettu alumiinista.

Kapselikeittimet toimivat kaikki samalla periaatteella

Lähes kaikki kapselikeittimet käyttävät samanlaista kahvin valmistuksen kaavaa: kuuma vesi valutetaan kapselin läpi suoraan kuppiin. Jotta kapselit eivät aiheuttaisi sotkua, on ne pakattu tiiviisti joko muoviin, metalliin tai paperiin. Näistä vaihtoehdoista vain paperinen versio ei vaadi kapselin rikkomista valmistuksen aikana. Muoviset ja metalliset kapselit on aina rikottava, jotta vettä pystytään valuttamaan sisällä olevien purujen läpi kuppiin.

Useissa keittimissä on sisäänrakennettu säiliö käytetyille kapseleille, joten niitä ei tarvitse jokaisen kupillisen jälkeen erikseen hävittää. Toinen säiliö mikä löytyy jokaisesta keittimestä on vesisäiliö, josta keitin ottaa veden kahvin valmistukseen, joten jokaiselle kupilliselle ei tarvitse erikseen täyttää keitintä.

Korkeamman hintaluokan kapselikeittimet sisältävät toisinaan paremman laadun lisäksi erilaisia lisätoiminnallisuuksia, kuten maidon lämmitin, -vaahdotin tai vaikkapa höyrypuhdistusominaisuus.

Kapselikeittimet käyttävät erilaisia kapseleita

Yleisin kapselityyppi nykyään on muovista ja/tai metallista valmistettu kapseli, joka käy vain tietyn tyyppisiin kapselikeittimiin. Nespresson edeltäjä Original Line patentoi kapselit ja niihin sopivia koneita valmistettiin vuoteen 2012 asti valittujen valmistajien kanssa. Vuonna 2012 patentti vanheni ja markkinoille alkoi tulla monia erilaisia kapselikeittimiä ja kapseleita.  Koska kapselin kuori ei itsessään päästä vettä läpi, on niiden käsittely käytön jälkeen mahdollista ilman käsien sotkemista.

Toinen yleinen kapselityyppi on paperinen kapseli (kahvityyny). Kahvityynyn avulla saadaan kupillinen kahvia kun sen läpi valutetaan kuumaa vettä. Kahvityyny kastuu kauttaaltaan kahvin valmistuksen yhteydessä, joten kapselin siirtäminen kierrätysastiaan ilman käsien sotkemista on usein hoidettu irroitettavalla alustalla: kahvityyny asetetaan kahvin valmistuksen ajaksi alustan päälle ja kun vesi on valutettu sen läpi, alusta irroitetaan ja tyynyn voi siirtää kierrätykseen sen päällä. Kahvityynyt ovat huomattavasti ekologisempia kapselityyppejä kuin muoviset ja metalliset kapselit, sillä ne ovat kauttaaltaan biohajovia. Lisäksi niiden käyttämiseen ei välttämättä tarvita saman valmistajan kapselikeitintä, sillä ne sopivat usein monien eri valmistajien keittimiin.