Mutteripannu

Mutteripannu (mokkapannu) on italialaisen Alfonso Bialettin vuonna 1933 kehittämä kahvinvalmistusväline. Tämä mutteria ulkomuodoltaan muistuttava pannu on omiaan espressotyylisen kahvin valmistukseen. Perinteisesti mutteripannut valmistetaan alumiinista muilta osin paitsi kahva joka valmistetaan bakeliitista. Mutteripannuista löytyy monia eri kokoja yhden kupin pannuista 18 kupin pannuihin saakka.

välineet - mokkapannu - Arek Olek

Mutteripannussa kahvista tulee normaalia suodatinkahvia vahvempaa, aromirikkaampaa ja kofeiinipitoisempaa, sillä keittämisessä syntyvä paine saa puristettua puruista enemmän irti. Pannuun syntyvä paine on 1-2 baria, joka on paljon pienempi kuin espressokoneissa syntyvä 9 barin paine. Koska paine on niin pieni, ei mutteripannulla valmistettua kahvia voi kutsua virallisesti espressoksi.

Selaa mutteripannuja monen kaupan valikoimasta kahvikone.fi:ssä.

Bialettin yritys valmistaa vielä tänäkin päivänä mutteripannuja nimeltään Moka Express. Bialetti valmistaa myös monia muita malleja, kuten Brikka, jossa yläosan putkessa on erillinen painetta säätelevä venttiili. Venttiilin avulla paine valmistuksen aikana saadaan korkeammaksi kuin normaalilla Moka Expressillä. Brikalla valmistettu kahvi on maultaan lähempänä espressoa ja kahvin pintaan muodostuu näkyvämpi vaahto.

Mutteripannu –  toiminta

Mutteripannun käyttö aloitetaan niin, että alaosaan kaadetaan vettä, väliin laitetaan suppilon muotoinen suodatinosa johon asetetaan kahvinpurut. Tämän päälle asetetaan yläosa, jonka alaosassa on toinen suodatin ja putki ylöspäin. Yläosa ruuvataan tiukasti alaosaan kiinni niissä olevien kierteiden avulla, jolloin suodatinosa jää tiukasti ylä- ja alaosien väliin.

mutteripannu - suodatin - c Matthew Bellemare

Alaosan sisään laitettu suodatinosa puruineen – yläosan pohjassa suodatin ja tiiviste

Seuraavaksi mutteripannu laitetaan liedelle, jolloin alaosan vesi alkaa kiehumaan ja kasvattamaan painetta purujen alla. Kun paine on tarpeeksi suuri, nousee vesi alaosasta putkea pitkin suodattimen läpi ja siirtyy siitä seuraavaa putkea pitkin yläosan säiliöön. Kun vettä ei enää ole tarpeeksi alaosassa paineen avulla ylös nousemiseksi, alkaa vesi porisemaan putkessa, jolloin tietää kahvin olevan valmis nostettavaksi pois liedeltä. On tärkeää ottaa pannu pois liedeltä ajoissa, sillä liian pitkään kiehuessaan alaosasta tuleva kuuma höyry ja kuplat irroittaa puruista ei toivotun maun kahviin.

Alaosaan on sijoitettu turvaventtiili siltä varalta, että paine jostain syystä nousisi pannussa liian suureksi. Venttiilin kautta paine saadaan laskemaan ja vältytään vaaratilanteilta. Suurin syy paineen liian suureen kasvuun on likaiset suodattimet, jotka eivät päästä vettä läpi tarpeeksi nopeasti. Mutteripannu tarvitseekin siis pientä huoltoa kuluvien osien vaihtamisen muodossa. Eniten vaihdettuja osia pannussa on kuminen tiiviste ja suodattimet.