Pressopannu

Pressopannu on yksinkertainen pannu, johon kahvinpurut ja vesi kaadetaan ja hautumisen jälkeen purut painetaan pannun pohjalle männän avulla. Männän päässä on tiiviisti pannun sisälle menevä suodatinrengas, joka erottelee painettaessa purut valmiista kahvista. Mäntä on tavallisesti kiinni pannun kannessa, jotta painettaessa suodatin liikkuu suorassa linjassa.

Pressopannussa kahvinpurut ja vesi on pannukahvin tavoin kosketuksissa toisiinsa koko valmistuksen ajan, joten kahvista tulee hieman tuhdimpaa ja sakkaisempaa kuin tavallisesta suodatinkahvista.

Selaa pressopannuja monen kaupan valikoimasta kahvikone.fi -verkkosivuilla.

pressopannu - Joe King

Suomessa monet kahvinvalmistajat merkitsevät kahvipaketteihinsa millä laitteilla kyseiset kahvinpurut toimivat parhaiten ja nykyään myös pressopannun kuva on ilmestynyt moniin kahvipaketteihin. Eli perinteinen pannukahvijauhatus sopii toki pressopannuun, mutta myös suodatinjauhetut kahvit sopivat usein pressopannuun laitettavaksi. Tietenkin mitä pienempää jauhettu puru on, sitä enemmän todennäköisesti jää sakkaa valmiin kahvin pohjalle. Sakkaa tulee suodattimen läpi, sillä suodatinverkko on harvempaa tekoa kuin suodatinpussit, joten pienet hiput pääsevät verkon läpi painamisvaiheessa.

Suurin osa pressopannuista on valmistettu lasista ja tarkoitettu kotikäyttöön. Halvimmillaan pressopannun voi ostaa 10-20 euron hintaan eikä kalliimmatkaan mallit maksa maltaita osien vähyyden vuoksi. Muotoilultaan pannut ovat kaikki melko samaan muottiin rakennettu, sillä muodon on oltava kartiomainen, jotta suodatinkiekkoon saadaan jäämään kaikki purut. Monissa pannuissa on pienet metalliset jalat, jotka helpottavat käyttöä, sillä ilman jalkoja pannu voi vahingoittaa alustaa johon se lasketaan, sillä pannussa oleva kuuma vesi voi esimerkiksi sulattaa pöydän pintaa.

pressopannu osina c Joe King

Pressopannun tärkeimmät osat: pannu, kansi männällä ja kahva.

Pressopannu – käyttö

Kun pressopannulla aletaan valmistaa kahvia, on ensin poistettava mäntä pannusta, jotta purut saadaan kaadettua pannun pohjalle. Puruja voi laittaa oman maun mukaan, mutta normaalisti reilu kahvimitallinen/ruokalusikallinen kuppia kohden on sopiva määrä.

Purujen päälle kaadetaan sopiva määrä noin 90 asteista vettä puruihin nähden ja seosta voi tämän jälkeen hieman sekoittaa esimerkiksi pyörittelemällä pannua tai lusikan avulla.

Seuraavaksi laitetaan mäntä takaisin pannuun ja painetaan se vesirajaan asti, jotta kaikki purut ovat varmasti kosketuksissa veteen. Tässä asennossa annetaan kahvin hautua muutama minuutti, jonka jälkeen mäntä painetaan hitaasti pohjaan asti.

Kun purut on painettu pohjaan, voidaan valmis kahvi kaataa kuppeihin.

Pressopannu on helppo puhdistaa vaikka pesukoneessa. Lähes kaikista malleista saa purettua suodatinkiekon osiin, jolloin suodatin ja suodattimen muodossa pitävät kiekot irtoaa toisistaan ja varresta. Näin mihinkään väliin ei jää puruja pesun jälkeen.